Log Out
CAT | SSC Quants Questions

SSC Quants Questions









Jobs By Batch
Jobs By Location
Jobs By Degree
Jobs By Branch
IT Jobs
Internships
Govt. Jobs
Adimissions










Placement Updates



Study Material










Quiz Begins Here

Q #1
:

SSC Quants Question

Let P be the greatest number that will divide 522, 762 and 1482, leaving the same remainder in each case. What is the sum of the digits in P?
+

Numbers 522, 762 and 1482 leaves same remainder when divided by a common number.

Number = HCF of (1482-762), (762-522) and (1482 - 522)

= HCF of (720, 240 and 960) = 240

Sum of the digits = 2 + 4 + 0 = 6


Q #2
:

SSC Quants Question

What is the largest power of 20 contained in 100!?
+

20 = 5 x 4 = 5 x 22
Largest power of 2 in 100! = [1002] + [1004] + [1008] + [10016] + [10032] + [10064]
= 50 + 25 + 12 + 6 + 3 + 1 = 97
[] = only integer part is to be considered.
Highest power of 4 in 100! = 297 = (22)48*2 48 times
Highest power of 5 in 100! = [1005] + [10025] = 20 + 4 = 24 times
So, power of 20 in 100! = least of the powers = 24.


Q #3
:

SSC Quants Question

What is the probability of getting an even sum of score in a throw of 2 dice?
+

The total outcome when two dice are rolled is 36.

We need the outcomes with the even sum i.e. 2, 4, 6, 8, 10, 12.

Cases when sum is 2 = (1,1) i.e. 1

Cases when sum is 4 = (1,3), (2,2), (3,1) i.e. 3

Cases when sum is 6 = (1,5), (2, 4), (3, 3), (4, 2), (5, 1) i.e. 5

Cases when sum is 8 = (2, 6), (3, 5), (4, 4), (5, 3), (6, 2) i.e. 5

Cases when sum is 10 = (4, 6), (5, 5), (6, 4) i.e. 3

Cases when sum is 12 = (6,6) i.e. 1

Favorable cases = 1 + 3 + 5 + 5 + 3 + 1 = 18

Probability = 1836 = 12


Q #4
:

SSC Quants Question

(173*1752 *(173)32)*(17107∗(175)335∗ (176)17)-1 =


+

(173*1752 *(173)32)*(17107(175)335 (176)17)-1

173*1752 *(17332)*(17107175335 17617)-1

(173+52+92)*(17107+37+67)-1

17202 17197(1) = 1710 * 17197 = 171017197 = 1710 197= 17517


Q #5
:

SSC Quants Question

A person buys a mobile phone for Rs. 7, 500 and sold it for Rs. 6, 000. What is the loss percentage?
+

Cost Price = Rs. 7500

Selling Price = Rs. 6000

Loss = (CP - SP) = Rs. 1500

Loss% = LossCP x 100 = 15007500 x 100 = 20% or 0.2