Log Out
CAT | Accenture Verbal Questions

Accenture Verbal Questions









Jobs By Batch
Jobs By Location
Jobs By Degree
Jobs By Branch
IT Jobs
Internships
Govt. Jobs
Adimissions










Placement Updates



Study Material










Quiz Begins Here

Q #1
:

Verbal Question

Read carefully the passage given below and answer the question.

The most complex script is Japanese. It consists of a long series of tricky picture characters, ideograms, which symbolize ideas and objects derived from Japanese life and culture. In ancient times the writing was practised as an skill from, studied and guarded by selected scholars. It is beautiful, hard to learn, and represents the discipline of scholarship and the delightful dedication of Japanese writers to this day. Japanese children learn to write their languages all the time they are in school, but very few of them are able to complete the task before they leave. Yet some literacy scholars are persuaded that no one system is more difficult to learn to read and write than any other. Whether or not this is the case, to learn to write always involves practice with a tool which has to be brought under control so that the writer can concentrate on putting together the message rather than on the creation of the sign.

State which of the following statements is true.
+

Explanation: The very first line of the passage describes the Japanese script as a long series of tricky pictures known as ideograms. Therefore, this is the only true statement amongst the given options.

Q #2
:

Verbal Question

Read carefully the passage given below and answer the question.

The most complex script is Japanese. It consists of a long series of tricky picture characters, ideograms, which symbolize ideas and objects derived from Japanese life and culture. In ancient times the writing was practised as an skill from, studied and guarded by selected scholars. It is beautiful, hard to learn, and represents the discipline of scholarship and the delightful dedication of Japanese writers to this day. Japanese children learn to write their languages all the time they are in school, but very few of them are able to complete the task before they leave. Yet some literacy scholars are persuaded that no one system is more difficult to learn to read and write than any other. Whether or not this is the case, to learn to write always involves practice with a tool which has to be brought under control so that the writer can concentrate on putting together the message rather than on the creation of the sign.

What is the challenge posed by the system of picture-signs?
+

Explanation: In the case of Japanese writing, it is very important to concentrate equally on form and meaning because the form is quite complicated and requires a lot of practice. So form and meaning become equally significant and this is the greatest challenge posed by Japanese writing.

Q #3
:

Verbal Question

Read carefully the passages given below and answer the questions.

I do not appreciate of forbiddance by law. According to me, it is a worthless attempt at a self-arrogated virtue. Wine is as old as gods and it has come down to us through ages and scriptures as the supreme soothe for the human agony. It is our legacy of an age when gods were mortal and men were divine, and though wine has been accursed as an hateful evil since its first sip by man, he has not stopped drinking at its bubbling fountain of vice and forgetfulness. A nation that needs legislation to maintain the virtue of its people is really unfortunate. Saints have preached great sermons on the immoral of drinking but this Christian scriptures of the saints has always remained a bad sermon in the world of sinners. It is good for the saints to preach but stupid for the state to enforce that preaching, for what is enforced by law ceases to be moral. A virtue is a virtue only when it is acquired through self-realisation, not when is is pushed on the lives of the people. Every new law creates a new group of law-breakers and one more sin is added to the sum-total of human crimes. As Goldsmith says that virtue which requires, to be ever guarded is scarcely worth, the sentinel.

It is stupid, according to the writer, to enforce the saints preaching, because
+

Explanation: According to line 11 of the passage.

Q #4
:

Verbal Question

Read carefully the passage given below and answer the question

The candidates in a Meeting must ask themselves questions such as these:Why are we gathered here? What do we are supposed to do? At the end of the meeting , what should we have attained? Truthful answers to these questions should go to clearly fix the aim of the meeting. The manner the aim is perceived by the group will to a large extent determine the effectiveness of the meeting. Next, identifying members who need to attend to achieve the defined purpose is equally crucial. Frequently people who have no role whatsoever are asked to join in a meeting to give the appearance of a full room. This could spell disaster since other participants who are determined to attain something as the meeting, may feel less sincerely tending to give out their best contribution. Besides, such unwanted invitees waste their time as well as others, demoralising the letter. Further, a clear and well as others, demoralising the letter. Further, a clear and well thought of agenda must be adopted so that the path to goal achievement would become visible sooner. Constructing a good agenda involves all the aspects of the issue under consideration in a thematic manner. If the differing stands of any groups are known in advance, the agenda must be drawn to accommodate these, so that everyone gets an opportunity to speak out his opinion. Roles need to be well-defined at the commencement of the meting. A facilitator must be designated specifically to guide the discussions, encourage participation, match and space differing view-points. The responsibilities of time management, generating creative options, also must be designated, according to the purpose of the meeting to facilitate the accomplishment of its goal.

A well-set agenda helps

    1] the candidates to see the path to the goal clearly and quickly.

    2] to clarify the role of candidate.

    3] to accommodate the differing stands of some groups.

    4] [1] and [3].


+

Explanation: According to the author, a well-set agenda helps make visible the path that leads to the achievement of the goal and allows space for differing goals of the group in advance. It does not clarify the goals of each and every member.

Q #5
:

Verbal Question

Read carefully the passage given below and answer the question

Lets try to be clear as to what religion isnt. Firstly, it isnt morality. It isnt being good or doing good. Many atheists have been exceptionally virtuous people, and many genuinely religious people have been exceptionally weaked. This does not mean that religion isnt concerned about our behaviour. Of course it is: in fact, it adds its own severer penalties to those which nature and society impose upon the offender. More serious still, bad behaviour- even ordinary, respectable self-seeking upsets a religious mans relationship with the Divine, and is apt to leave him weak and lonely and miserable. Nevertheless, religion isnt matter of how we act outwardly but rather of the inner attitude from which our behaviour springs. For instance, Ram and Sheela can do precisely the same thing in the same way (such as giving their lives to save a drowning man) yet the inside story is quite different. Sheela acts out of a sense of social duty or humanitarian compassion, whereas Ram may act from a motive which means nothing to Sheela from a love for God which is necessarily love for all Gods creatures, or even identification with them. Ram feels he is that drowning man.

In the example of Ram and Sheela, the message that the writer conveys is that
+

Explanation: Acts if selflessness may be prompted by either social duty or humanitarian compassion or from a love of God which is necessarily love of gods creatures, as proved respectively in Sheela and Rams example.